Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnik być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej; prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej; prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich; obliczania opłacalności produkcji rolniczej. * R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej 1. Prowadzenie produkcji roślinnej Słuchacz: 1) określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin; 2) dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu; 3) dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego; 4) wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych; 5) planuje nawożenie organiczne i mineralne; 6) ocenia jakość materiału siewnego; 7) przygotowuje materiał siewny do siewu; 8) planuje zabiegi agrotechniczne odpowiednie do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych; 9) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych; 10) rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych; 11) dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin; 12) dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej; 13) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej; 14) prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym; 15) stosuje ekologiczne metody uprawy roślin; 16) przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego; 17) przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży; 18) prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego. 2. Prowadzenie produkcji zwierzęcej Słuchacz: 1) określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich; 2) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich; 3) rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich; 4) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich; 5) rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich; 6) przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze; 7) analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne; 8) dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej; 9) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej; 10) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich; 11) wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich; 12) określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich; 13) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności; 14) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich; 15) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi; 16) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej; 17) przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw; 18) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży; 19) prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.  ROLNIK