Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnik być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:•wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;•prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;•prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;•obliczania opłacalności produkcji rolniczej.* R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej1. Prowadzenie produkcji roślinnejSłuchacz:1) określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin;2) dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;3) dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;4) wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;5) planuje nawożenie organiczne i mineralne;6) ocenia jakość materiału siewnego;7) przygotowuje materiał siewny do siewu;8) planuje zabiegi agrotechniczne odpowiednie do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych;9) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;10) rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;11) dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;12) dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej;13) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;14) prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;15) stosuje ekologiczne metody uprawy roślin;16) przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;17) przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;18) prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.2. Prowadzenie produkcji zwierzęcejSłuchacz:1) określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;2) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;3) rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;4) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;5) rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;6) przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;7) analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;8) dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;9) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;10) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;11) wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;12) określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;13) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;14) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;15) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi;16) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;17) przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;18) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;19) prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.